top of page
Zoeken
  • Lisa

Yes, we hebben een primeur!

Een nieuwe website én een nieuwe blog! Welkom!

Nieuwe aardappelen worden ook wel primeuraardappelen genoemd.

Over aardappelen gesproken... Aardappelrassen hebben vaak hele leuke namen! Denk maar aan Aladin, Bellini, Endeavour, Lady Rosetta, Madeleine, Ratte, Rode Pipo, Vivaldi, … Elk ras heeft zijn specifieke eigenschappen en kenmerken.

In november zijn er heel wat bloemige aardappelsoorten beschikbaar bij de groenteboer! De ‘Bintjes’, zijn één van de bekendste aardappelsoorten maar ook Bildstar, Mozart, Santé, Irene, Eigenheimer zijn bloemige tot extra bloemige aardappelrassen die nu te verkrijgen zijn.

Bloemige aardappelen zijn ideaal om puree te maken maar soms mag het eens wat gekker en kunnen ze ook in desserts gebruikt worden.

Wat? Het idee van een aardappelwafel klinkt raar?

Ze zijn nochtans heel lekker en zo maak je ze:

Zoete aardappelwafeltjes


Voor ± 8 à 10 wafeltjes – Bereiding: 20 à 30 minuten + baktijd


Ingrediënten

· 300g aardappelen

· 1 zakje vanillesuiker

· 40g rietsuiker

· 1 ei

· 1 eetlepel olijfolie

+ extra olijfolie om het wafelijzer in te oliën.

· 50g zelfrijzende bloem

· 30 à 40 ml melk


Bereidingswijze

· Vul een kookpot voor ¼ met water en breng aan de kook.

· Spoel ondertussen de aardappelen en schil ze met een dunschiller of aardappelmesje.

· Snij de aardappelen in stukken.

· Doe de aardappelen in een stoommandje en hang boven het kokende water.

· Stoom de aardappelen gaar. Dit duurt ongeveer 20 à 30 minuten.

TIP: Gekookte aardappelen kunnen ook gebruikt worden maar deze bevatten wel minder vitaminen en mineralen; Tijdens het kookproces verhuist een deel van de vitaminen en mineralen naar het kookvocht.

· Weeg ondertussen de andere ingrediënten af.

· Doe de gare aardappelen in een kom en pureer fijn. Dit kan met een pureestamper of een mixer.

· Voeg de rietsuiker, vanillesuiker en het ei toe aan de aardappelpuree en roer het mengsel glad.

· Voeg de zelfrijzende bloem beetje per beetje toe en roer telkens tot er geen klonters meer zijn.

· Voeg 1 eetlepel olijfolie toe. Roer het mengsel glad.

· Warm het wafelijzer op.

· Bak de wafels voor 1 à 2 minuten tot ze goudbruin zijn.

· Laat uitdampen op een rooster.

· Serveer warm


Smakelijk!


TIPs:

· Wanneer er bij het serveren van de wafel nog suiker of andere zoetigheden zoals confituur, choco op de wafel gedaan wordt, hoeft er geen rietsuiker aan het deeg te worden toegevoegd.

· Deze wafeltjes zijn ook lekker met wat fruit zoals bijvoorbeeld aardbeitjes in de zomer of stukjes appel, banaan, nectarine, … enz.

· Voor de kaneelliefhebbers kan het wafeldeeg op smaak gebracht worden met een snuifje kaneel. Dan hoeft er slechts 20g suiker aan het deeg worden toegevoegd.

91 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Witloofsoep

bottom of page